• Algemeen
  • Toelatingseisen
  • Video
  • Instellingen
  • Open dagen

- De opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen is zeer veelzijdig. Eigenlijk combineer je scheikunde, geneeskunde en biologie in één studie. Je ontdekt stap voor stap het effect van geneesmiddelen op mensen en dieren. Daarvoor heb je inzicht nodig in de werking van geneesmiddelen én van het menselijk lichaam. Het vakgebied van de Bio-Farmaceutische Wetenschappen is populair en constant in beweging. De moleculair-biologische technieken ontwikkelen zich razendsnel. Als student maak je mee hoe de geheimen van genetica en celbiologische processen zich laten ontrafelen. Dat maakt de studie extra spannend!

Als je geïnteresseerd bent in geneesmiddelenonderzoek en je scheikunde en biologie leuk vindt, dan is Bio-Farmaceutische Wetenschappen dè studie voor jou. Bepaalde vaardigheden kunnen je zeker helpen om de opleiding succesvol af te ronden. Naast het theoretische gedeelte bestaat een groot deel van de studie uit practica. Het is daarom belangrijk dat je over een zekere handigheid beschikt en dat je zorgvuldig en nauwkeurig kunt werken. Ook moet je goed kunnen samenwerken: tijdens je practica doe je experimenten namelijk vaak in kleine groepjes van twee à drie studenten. Past deze studie bij jou?

Eerste jaar In het eerste studiejaar, de propedeuse, leg je het fundament voor je studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen. De eerste maanden volg je vrijwel hetzelfde programma als studenten van de opleidingen scheikunde en life science & technology. Naast basisvakken als biologie en scheikunde maak je kennis met moderne methoden van geneesmiddelenonderzoek. Ook leer je hoe je nieuwe ideeën en wetenschappelijke theorieën kunt ontwikkelen en toetsen door middel van experimenten.

Tweede en derde jaar In het tweede jaar komen de farmaceutische vakken in de volle breedte aan bod. Maar al snel verschuift de nadruk naar farmaceutisch onderzoek. In het derde jaar krijg je de kans om je eerste stappen als onderzoeker te doen. Een docent uit een van de onderzoeksgroepen begeleidt je hierbij. Je kunt daarbij steeds meer je eigen interesse volgen. Zo mag je zelf het onderwerp van je afstudeerproject kiezen. Later

Van de afgestudeerde Bio-Farmaceutische Wetenschappers komen de meeste terecht bij onderzoeksinstituten van universiteiten, academische ziekenhuizen, de overheid of onderzoeksafdelingen in het bedrijfsleven. Logisch, want als geneesmiddelenonderzoeker heb je als geen ander geleerd om problemen te erkennen, herkennen en creatief op te lossen.

- vwo-profiel Natuur & Gezondheid

- vwo-profiel Natuur & Techniek

- vwo-profiel Economie & Maatschappij met biologie, natuurkunde en scheikunde

Inhoud 2
Inhoud 2
Inhoud 2