• Algemeen
  • Toelatingseisen
  • Video
  • Instellingen
  • Open dagen

Wat is ergotherapie? Ergotherapeuten helpen mensen revalideren. Het gaat hier om mensen die tijdelijk of voor altijd gehandicapt zijn. Als ergotherapeut geef je deze mensen advies en voorlichting over mogelijke problemen. Je zorgt ervoor dat deze mensen met hun handicap leren omgaan en weer kunnen functioneren (in de maatschappij). Je werkt dus aan de toekomst van mensen die gehandicapt zijn (geraakt).

De opleiding ergotherapie De opleiding Ergotherapie is zowel gericht op sociale vakken als op medische vakken. Je leert hoe je mensen kunt leren omgaan met hun problemen, maar daarnaast moet je ook leren hoe je beoordeelt hoe mensen functioneren en of ze vooruitgang boeken of niet. De medische vakken leren je van alles over het zenuwstelsel, pijnbeleving en bijvoorbeeld ook over hersenaandoeningen. Je krijgt ook les in handvaardigheid en tekenen. Hierdoor leer je ontwerpen te maken die omgezet kunnen worden tot een technische oplossing voor de patiënt. Bij de sociale vakken leer je over maatschappelijke thema’s. Tot slot leer je ook observeren en plannen. Tijdens de opleiding zul je veel in thema’s werken. Omdat in het vak met verschillende mensen te maken zult krijgen zul je leren hoe je met kinderen omgaat, maar natuurlijk ook hoe je met ouderen omgaat. Je zult veel samenwerken met klasgenoten en je zult ook veel praktijkopdrachten moeten maken. Het 1e jaar zul je vooral bezig zijn met algemene kennis en zul je je orienteren op wat er allemaal mogelijk is. Je zult in dit jaar ook al een klein beetje met de praktijk in aanraking komen. In de volgende jaren kom je steeds meer in aanraking met de praktijk en ga je dieper in op de leerstof.

Toekomst Als ergotherapeut kun je bijvoorbeeld werken in de gezondheidszorg, bij een psychiatrische instelling, bij een thuisorganisatie, in het onderwijs. Je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig ergotherapeut te worden en je eigen bedrijf op te zetten. Toelatingseisen en vaardigheden Als de opleiding Ergotherapie je interessant lijkt, moet je er rekening mee houden dat het handig is als je ook beschikt over bepaalde eigenschappen of vaardigheden. Je moet je bijvoorbeeld goed kunnen inleven in je patiënten. Ook moet je ze goed kunnen observeren, om te kunnen beoordelen hoeveel ze kunnen en of ze vooruitgang boeken. Ook moet je goed kunnen analyseren. Je patiënten zullen vaak zijtakken noemen van één probleem, maar zien vaak de oorzaak van dat probleem niet. Je moet ook creatief zijn in het verzinnen van oplossingen. Iedere patiënt is anders en zal dan ook een andere behandeling nodig hebben. Tot slot moet je natuurlijk ook goed kunnen communiceren. Je patiënt heeft duidelijkheid nodig, en je moet je patiënt weten te motiveren.

- Toelaatbare profielen

- VWO C&M toelaatbaar

- VWO E&M toelaatbaar

- VWO N&G toelaatbaar

- VWO N&T toelaatbaar

- HAVO C&M toelaatbaar

- HAVO E&M toelaatbaar

- HAVO N&G toelaatbaar

- HAVO N&T toelaatbaar

Inhoud 2
Inhoud 2
Inhoud 2