• Algemeen
  • Toelatingseisen
  • Video
  • Instellingen
  • Open dagen

Pensioenregelingen, beleggingen, hypotheken en verzekeringen ingewikkeld? Niet voor mensen die een studie Financial Services Management (FSM) hebben afgerond. Nederland is een land van regels. Er zijn zo veel mogelijkheden, risico’s, financiële regeltjes en juridische wetten dat de meeste buitenstaanders door de bomen het bos niet meer zien. Als financieel adviseur kun je zowel particulieren als bedrijven hierbij van dienst zijn.

Maarten Koekkoek (25), student Financial Services Management aan de Hogeschool Utrecht: "Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik vermogensbeheer en beleggen heel interessant vind. Dit is eigenlijk de enige studie die zich daarop richt. Via deze studie wil ik een baan krijgen in private banking. (Een private banker adviseert particulieren met veel vermogen.) Eerst in loondienst, later wil ik eventueel een eigen bedrijf beginnen." De studie Financial Services Management bereidt je voor op een loopbaan als financiële duizendpoot. Als je de studie hebt afgerond weet je alles van financiële producten. Elke situatie waar je later mee te maken krijgt is weer anders, dus er wordt van je verwacht dat je maatwerk kunt leveren aan je klanten. Jij weet het antwoord op vragen als: “Welke verzekeringen zijn verstandig in mijn situatie? Welke hypotheek past het best bij ons inkomen? Welke financiële en juridische valkuilen kan ik tegenkomen met mijn bedrijf?” Financial Services Management (voorheen hbo Bank- en verzekeringswezen) wordt aan een groot aantal hogescholen en één particuliere opleiding gegeven. De studie wordt zowel in deeltijd, voltijd als duaal gegeven.

Van propedeuse tot afstuderen
De opleiding Financial Services Management bestaat uit een propedeusejaar en de hoofdfase, die drie jaar duurt. Zeker in het eerste leerjaar heb je veel contacturen en kun je rekenen op een goede begeleiding. In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf of instelling. Leuk, want nu kun je je kennis voor langere tijd in de praktijk brengen! Het laatste half jaar van je opleiding staat helemaal in het teken van je afstudeeropdracht: een onderzoek waar het bedrijf waar je afstudeert écht iets mee kan.

Een discrete financieel adviseur

Financial Services Management (FSM) is dé hbo-opleiding voor de financiële sector. Wie hiervoor kiest, wordt opgeleid tot financieel adviseur. Voor hen ben jij de deskundige op het gebied van verzekeren, sparen, beleggen en kredieten. Je bouwt een vertrouwensrelatie op met je klant. Daarom ben je discreet, heb je gevoel voor verhoudingen en kun je klanten uitstekend overtuigen en adviseren. De opleiding is samen met bedrijven uit de branche ontwikkeld. Zij weten precies wat je in de praktijk tegenkomt! Je krijgt niet bij iedere hogeschool dezelfde titel. In sommige gevallen mag je de titel Bachelor of Economics voeren. In andere gevallen word je Bachelor of Business Administration (BBA). Dit maakt overigens niets uit voor je carrière…

- Havo of vwo met profiel Economie en Maatschappij

-Mbo niveau 4

-Hbo of wo

Inhoud 2
Inhoud 2
Inhoud 2