• Algemeen
  • Toelatingseisen
  • Video
  • Instellingen
  • Open dagen

Informatica
Computersystemen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zonder er bij stil te staan, komt iedereen dagelijks in aanraking met vele verschillende informaticatoepassingen: wanneer je naar de tv kijkt, als je in de auto stapt, als je geld pint, maar natuurlijk ook als je een computer gebruikt.
De ontwikkelingen binnen de informatica gaan razendsnel. Een mobiele telefoon is al lang geen 'gewone' telefoon meer, maar een toegangspoort naar je vrienden, je muziek, je foto's, je agenda en je games. Je staat in contact, waar je maar wilt, met wie dan ook.


De bacheloropleiding Informatica duurt drie jaar, die je afsluit met een diploma. Je mag dan de titel Bachelor of Science voeren (BSc).

Eerste jaar (propedeuse) Het eerste jaar heet de propedeuse. Je volgt een aantal verplichte vakken en leert wat wetenschappelijk onderzoek betekent en komt in contact met actueel onderzoek bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science. Over het algemeen ligt de nadruk binnen de studie op de informatica als wetenschap en haar toepassingen, maar ook haar rol in de samenleving komt aan de orde. Er zijn verschillende soorten vakken, zowel software-, hardware-, als fundamentele en wiskundige vakken. aan het eind van het eerste jaar heb je genoeg algemene kennis op allerlei gebieden om te prorammeren of een processor te ontwerpen. Hoe ziet je eerste jaar eruit?

Dubbele Bachelor of Propedeuse Je kunt in het eerste jaar voor een dubbele propedeuse/bacheloropleiding kiezen. Je studeer dan tegelijkertijd ook Wiskunde, Natuurkunde of Sterrenkunde. Met een dubbele bachelor heb je een extra studiebelasting van 30%. Niet twee keer zoveel dus! Je ontvangt echter na je afronding wel twee bachlordiploma’s en je hebt ook toegang tot masteropleidingen van beide studies. Vind je dit teveel? Dan kan je ook kiezen voor alleen een dubbel propedeuseprogramma waarna je vervolgens voor één van de twee bachelors verder kiest om af te maken.


Tweede en derde jaar In het tweede jaar volg je ook een aantal verplichte vakken. In het derde jaar worden minimaal 7 vakken gekozen van de 8 vakken die aangeboden worden. Voor de studenten die een minor van 30 studiepunten buiten de Informatica volgen geldt dat zij minimaal 2 vakken moeten kiezen van de 8 vakken die aangeboden worden. Daarnaast is het bachelorproject een verplicht onderdeel van het programma. In alle studieonderdelen is er een duidelijke link tussen theorie en praktijk. Dit merk je aan de diverse computerpractica in laboratoria.

vwo-profiel Natuur & Techniek

een van de andere vwo-profielen met als aanvulling wiskunde B

Inhoud 2
Inhoud 2
Inhoud 2