• Algemeen
  • Toelatingseisen
  • Video
  • Instellingen
  • Open dagen

Hoe maak je een oprolbare televisie? Hoe verwerk je een stof in een medicijn? Als scheikundige maak je nieuwe stoffen voor duurzame producten, medicijnen, of de kunststof- en voedselindustrie.

Scheikunde gaat over moleculen en hoe die met elkaar reageren. Met die kennis kun jij als scheikundige vervolgens nieuwe stoffen en materialen maken.

Als scheikundige sta je aan de basis van nieuwe medicijnen of maak je een kunststof met bijzondere eigenschappen. Of je werkt mee aan een duurzamere wereld met oplossingen voor energieopwekking. In Groningen hebben we bijvoorbeeld de flexibele zonnecel gemaakt die je in rugzakken of raamfolie kunt verwerken. En ook de eerste automotor ter wereld op moleculaire schaal is in Groningen ontwikkeld!

Studiepaden Binnen de studie scheikunde kun je verschillende studiepaden volgen. Door bepaalde vakken te kiezen kun tijdens je bachelorstudie alvast je richting bepalen. Bijvoorbeeld de richting van de gezondheid en geneesmiddelen, of de richting van materialen en duurzame energie. De studiepaden zijn adviespaden, er is geen enkele verplichting.

Nanomaterialen en Energie Binnen deze richting bestudeer je de chemie van energie en materialen. Denk bijv. aan processen van katalysatoren voor de chemische industrie en het zoeken naar oplossingen voor duurzame energie.

Moleculen en gezondheid Binnen deze richting houd je je bezig met de chemie van cellen en koolstofverbindingen. Je onderzoekt de structuur en interacties van biomoleculen die een rol spelen bij ziektes en geneesmiddelen.

Bij de bachelor Scheikunde kun je kiezen uit drie specialisaties: Smart Materials, Sustainable Chemistry and Energy, of Chemistry of Life.

- VWO C&M aangevuld met wiskunde B + natuurkunde + scheikunde

- VWO E&M aangevuld met wiskunde B + natuurkunde + scheikunde

- VWO N&G aangevuld met wiskunde B + natuurkunde

- VWO N&T toelaatbaar

- Hbo-p wiskunde, natuurkunde en scheikunde op vwo-niveau. Instroom met een HBO propedeuse is voor hen die géén vwo diploma bezitten alleen verantwoord bij een verwante HBO-opleiding (b.v. HLO) waarin goede resultaten gehaald zijn.

Inhoud 2
Inhoud 2
Inhoud 2